Untitled

Pressemelding (Galleri Heer 2005)

EVA SKAAR –  MALERIER
19. februar – 13 mars 2005

Fra gjenkjennelig til ikke-gjenkjennelig

Eva Skaar åpner 19. februar ny separatutstilling med malerier i Galleri Heer i Oslo. Hennes malerier har lenge ligget i grenselandet mellom det figurative og det non-figurative. Selv om bildene har hatt et gjenkjennelig motiv med utgangspunkt i noe konkret, har tilnærmingsmåten alltid vært abstrakt, basert på maleriets formale prinsipper og virkemidler.

”I arbeidet med denne utstillingen, har jeg gradvis beveget meg mot det nonfigurative, ” forteller Eva Skaar. ”En gammel problemstilling, men like fullt befriende for meg. Plutselig kunne jeg slippe det sette og konkrete, og arbeide med malerier som i utgangspunktet ikke viser til noe annet enn seg selv. La farger, former, stoff og komposisjon står i fokus. Det viktige, er det som foregår i billedflaten.”

Både abstraherte landskaper og stramt komponerte nonfigurative malerier er representert på utstillingen. Bildene er malt i tykke lag hvor formene og fargeflatene får egenbetydning. Overflaten er knadd, skrapt og jobbet med til en tung, stofflig struktur og et sterkt malerisk uttrykk.

”Det viktigste er få et bilde til å fungere” sier Eva Skaar. ”Det betyr at bildet skal være en organisk helhet hvor alt lever og spiller sammen.”