Untitled

Katalogtekst, Galleri Heer 2013

Natur

Farger og former i sterkt samspill er betegnende for Eva Skaars bildeuttrykk.

Naturen har vært inspirasjonskilde for maleriene på denne utstillingen, og motivene er avledet av denne. Bildetitler som «Tiden det tar» og «Nærmere enn du tror» gir fantasien stort handlingsrom. Formspråket er abstrakt, og uttrykket beveger seg mot det nonfigurative. Skildrer motivet en stein, et fjell, vann eller en vannspeiling? Dette er fabulerende kunst.

Den kraftige koloritten og formspråket gir maleriene karakter, og det oppstår energi og flyt i synergien mellom disse. Energien kan føre betrakteren inn i en verden der nye elementer vokser frem, og motivene kan oppleves på ulike nivåer. Penselstrøkene av olje er frie og ofte tykke, og bidrar til en følelse av stofflighet, og dette forsterker formspråket. Lagene med maling kan være mange, og underlagene bidrar til å skape dybde og spenning i et ellers todimensjonalt formspråk.

– Jeg har ingen klar idé om det ferdige resultatet når jeg maler, men det må gi gjenklang, sier Skaar. Hvis motivet ikke fungerer, kan hun finne på å snu det opp-ned, for så å male videre. Det er prosessen som er Skaars drivkraft, og målet er helhet mellom farger og komposisjon. Motivet er sekundært.

Skaar er en fremragende kolorist, og utstillingen byr på sterke opplevelser formidlet gjennom en modig palett.

 

Kunsthistoriker
Rina Nysethbakken

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *